BOEK NU 4=3! 4 nachten ronduit genieten en 3 nachten betalen*

*Geldt voor boekingen in januari en februari 2025 vanaf 4 nachten

Activiteiten, uitjes en eetgelegenheden in Ruinerwold en omstreken

Hier vind je een overzicht van onze persoonlijke aanraders in de buurt van Silo 161! Tijdens je verblijf bij ons kun je hier terecht voor een leuke dag of lekker hapje eten!

Uit eten

Eetcafé De Kastelein in Ruinerwold
Restaurant Ludiek in Havelte
Luning Ruinen
De Burgemeester Ruinen 
Wapen van Ruinen

Eten afhalen

  • Snackbar
    • Bestaria Ruinen
    • 't Wold in Ruinerwold
  • Chinees restaurant
    • Ni Hao Ruinen
    • Long Pin Havelte
  • Pizza
    • De Burgemeester Ruinen

 

Boodschappen

  • Plus Ruinerwold
  • Plus Ruinen 
  • Albert Heijn Havelte 
  • Verse bakker in Ruinen en Havelte
  • Lokale producten: Santing Meyling (Ruinerwold) en de Noaberhoeve (Echten).

 

Markten

In Dwingeloo, Havelte, Diever en Vledder zijn er wekelijkse of maandelijkse markten. In Frederiksoord is er iedere zaterdag een wekelijkse biologische markt. Elke 1e zondag van de maand is er een braderie/vlooienmarkt in Diever, genaamd de Struunmarkt. Met een dikke 25 kramen behoort de markt in Meppel op donderdag tot de grootste markten van Drenthe.

Verder zijn er vooral in het zomerseizoen speciale markten, fairs en braderieën. In ons eigen dorp en op ons erf vieren we de eerste zaterdag van oktober het Stoofperenfeest.

https://www.hetnationaleparkvandrenthe.nl/agenda/markten/

 

Natuur

Maar liefst drie Nationale Parken bevinden zich binnen een straal van 10 kilometer van Silo 161.

Nationaal Park Dwingelderveld: op een afstand van enkele kilometers staat in buurdorp Ruinen het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, de poort naar het nationaal park Dwingelderveld. Daar vind je informatie over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap, ook is het een vast startpunt voor excursies en activiteiten, wandel- en fietstochten. Om het gebouw ligt een vlinder- en kruidentuin met bijenstal en bijenhotel.

Nationaal Park Drents-Friese Wold: op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland ligt één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In het natuurgebied vind je ruim 6000 hectare aan bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Bij Appelscha staat het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. 

Weerribben en de Wieden: dit natuurgebied kenmerkt zich door open water, moerasbos, rietlanden en voedselarm grasland. Typische moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen en insecten, vinden een plek in de gevarieerde begroeiing en de bijzondere plantenwereld. Er zijn maar liefst 3 bezoekerscentra in dit gebied, waar je kunt wandelen, fietsen en varen.

 

Fietsen en wandelen

In Drenthe vind je veel fiets en wandelroutes. Genieten van mooie natuur? Bekijk routes in de buurt van Silo 161 hier

 

Varen in en rond Giethoorn

Giethoorn is een toeristentrekker en dat is het niet voor niets, het is een mooi boerendorp met watertjes als wegen. Onze tip: huur een fluisterbootje of sloep en snor geruisloos onder de karakteristieke houten bruggetjes door over de grachtjes van Giethoorn en omgeving. 

 

Historie

Hunebedcentrum Borger
Waan jezelf in de prehistorie, de tijd van je vroegste voorouders. Buiten in het Oertijdpark sta je oog in oog met de oermens en op een steenworp afstand vind je het grootste hunebed van Nederland. 

Museum De Proefkoloniehof Frederiksoord
Beleef het kolonistenleven van zo’n 200 jaar geleden op een sfeervol buitenterrein met doolhof, een replica van een authentieke koloniewoning en voorbeeldakkertjes.

Gevangenismuseum Veenhuizen
De geschiedenis van Veenhuizen begon in 1818 toen de Stichting van Weldadigheid armen en wezen uit voornamelijk het westen van Nederland onderdak bood met het doel ze te helpen re-integreren. Vanaf 1859 kwam er ook een gevangenis. Tot op de dag van vandaag kun je nog zien en voelen hoe het er destijds uitzag en aan toe ging.

Museumdorp Orvelte
Orvelte presenteert zich als het oerdorp van Drenthe en heet ook wel ‘het mooiste dorp van Nederland’ met z’n monumentale boerderijen, statige bomen, en straten met kinderkopjes en oude klinkers.

Staphorst
In het Overijsselse dorp Staphorst zie je nog echt vrouwen in de Staphorster klederdracht lopen. Veel boerderijen zijn geschilderd in de traditionele felblauwe en felgroene kleuren en in Museum Staphorst is het bijzondere en cultuurrijke heden en verleden van Staphorst te ontdekken.

 

Cultuur

Zwolle

In de historische binnenstad van Zwolle tref je winkels, boetiekjes, restaurants en terrasjes. Onze tips:
Boekhandel Waanders in de Broeren, gevestigd in een kerk 
Het Zwolse Balletjeshuis voor de typisch Zwolse ambachtelijke lekkernij Zwolse Balletjes 
Moderne kunstmuseum De Fundatie 
Beeldenpark Landgoed Anningahof 
Driesterrenrestaurant De Librije 
De Kas van Kaat (bijzondere lunchplek)

 

Groningen

In de historische binnenstad van Groningen tref je winkels, boetiekjes, restaurants en terrasjes. Onze tips:
Groninger Museum 
Noordelijk Scheepvaartmuseum
Martinitoren 
Grafisch Museum GRID
Universiteitsmuseum

 

Vledder

In Zeemuseum Miramar kun je de indrukwekkende collectie zeecuriosa bewonderen. Deze zijn verzameld door de reislustige juffrouw Warners vanuit alle wereldzeeën en werelddelen. Bijzonder is het rariteitenkabinet, oftewel de ‘wunderkammer’.

 

Toeristen info

www.drenthe.nl/zuidwest
www.erfgoed-dewolden.nl
https://www.hetnationaleparkvandrenthe.nl/agenda/

 

Dokter Larijweg

De Dokter Larijweg behoort tot het zogeheten ‘dubbellint’, een wegenstelsel tussen Meppel en Ruinen waarlangs monumentale panden staan vol geschiedenis.

De weg is genoemd naar huisarts Hendrik Larij die in van 1909 tot 1950 ‘gemeentegeneesheer’ was in Ruinerwold. Deze huisarts pleitte ervoor dat het vaak moeilijk begaanbare zandpad langs de eeuwenoude boerderijen werd verhard. Dat gebeurde rond 1925. Bij die aanleg werden er zo’n 1400 perenbomen langs de weg gezet. De leden van de gemeenteraad zagen wel wat in het planten van vruchtbomen, na een eerder plan om er iepen neer te zetten. Ze kozen voor verschillende stoofperenrassen. Vandaag de dag staan er wel 23 soorten, zoals de bekende Giesser Wildeman en Winterjan, maar ook onbekendere rassen als Winterloutje, IJsbout, Brederode, Kamperveen, Boerengroen en Saint-Remy. In april hullen de bomen zich prachtig in witte bloesem.

Eerste zaterdag van oktober: Stoofperenfeest
De opbrengst van de perenoogst was in de begintijd bestemd voor de gemeentekas. Anno nu worden de peren geveild ten gunste van Museumboerderij Karstenhoeve op nummer 21. Op de eerste zaterdag van oktober gaan twee veilingmeesters om 9 uur op pad. De een vertrekt vanaf nummer 1 oostwaarts en de veilingmeester voor kinderen loopt in omgekeerde richting vanaf nummer 171. Per boom mag het publiek bieden. Degene die het hoogste bod uitbrengt, mag de boom die dag leegplukken. Deze inmiddels traditionele Perenpluk is onderdeel van het Stoofperenfeest, met kramen, hapjes en muziek en gezelligheid op de oude boerenerven.